Welk rookhout moet ik gebruiken op mijn BBQ?

Een goede barbecue kan (eigenlijk) niet zonder rookhout! Dit maakt het vlees nog lekkerder. Maar, let op met het soort rookhout dat u gebruikt. Er zitten grote smaak- en rookverschillen in hout. Heeft u grote stukken vlees? Ga dan voor robuust hout zoals eiken. Voor vis en kip zijn lichtere houtsoorten beter.

Gebruik

Houtsnippers gooit u niet zomaar tussen de kolen. Doet u dat wel, dan zullen ze snel verbranden en veel rook opleveren. Plaats de houtsnippers in een speciale smokerbox of verpak ze in aluminiumfolie (maak wel een paar gaatjes in het aluminiumfolie). Heeft u in plaats van snippers grote houtblokken? Dan kunt u deze wel direct op de kolen plaatsen. Zorg in ieder geval dat de houtsnippers of houtblokken goed droog zijn.

BBQ schijndel | Barbecue slagerij dennis van de ven
  • Appelhout: mild en zoet, lekker met alle soorten vlees
  • Kersenhout: licht fruitig, lekker met alle soorten vlees
  • Hickory: sterke bacon smaak, smaakt vooral goed met rib en varkensvlees
  • Mesquite: sterke aardse smaak, lekker bij bief en groenten
  • Eiken: milde rook, smaakt goed bij rood vlees, varkensvlees en vis
  • Perzikhout: lichtzoet, lekker met wit en roze vlees zoals kip, kalkoen, varken en vis
  • Pecan: zoet en mild, perfect in combinatie met kalkoen, borst, varkensvlees en kaas
  • Cedar: sterke smaak, smaakt goed bij alle vissoorten, hartig vlees en groenten.

Hout als smaakmaker

Net als kruiden en specerijen kan rookhout de smaak van een gerecht bepalen. Bovenstaande houtsoorten zijn vaak verkrijgbaar als rookhout voor de barbecue. Heb je zelf hout liggen? Dat kun je soms ook gebruiken. In principe kunnen alle harde houtsoorten van bomen die noten of vruchten geven gebruikt worden voor de barbecue. Fruitbomen geven een lichte rooksmaak, terwijl notenbomen juist een wat zwaardere rooksmaak zullen geven aan uw vlees. Een belangrijke regel voor het uitzoeken van hout: zijn de noten of vruchten van een boom niet eetbaar? Dan kun je het hout van die boom beter niet als rookhout gebruiken. 

Barbecue bestellen

Heeft u al zin om zelf aan de slag te gaan met uw eigen barbecue? Dat snappen we helemaal! Bij Slagerij Dennis van de Ven haalt u het lekkerste vlees uit Schijndel en omstreken. Bestel het BBQ pakket van uw keuze en haal 'm op in onze winkel in Schijndel. In sommige gevallen in bezorgen ook mogelijk.

Bekijk hier onze BBQ pakketten en bestel ze direct!