BBQ Tips voor de perfecte barbecue

Zodra het mooi weer wordt, halen wij de barbecue weer voor de dag! Niets is zo gezellig en lekker als buiten koken. Op een barbecue maken veel mensen in een handomdraai het lekkerste vlees. De rokerige smaak doet ons meteen aan een mooie zomeravond denken. Bij Slagerij Dennis van de Ven zijn we volleerde barbecueërs, maar niet iedereen vindt barbecueën gemakkelijk. Daarom hebben wij de ultieme BBQ tips verzameld!

De warmte checken

Hoe weet u wanneer de barbecue heet genoeg is? De ultieme test voor het checken of de barbecue heet genoeg is? Uw handen gebruiken! Kunt u uw hand maximaal 3 seconde boven de BBQ houden? Dan is hij heet. Lukt het om 8 seconde uw hand boven de barbecue te houden, dan is hij medium. Bij 10 seconden is hij nog te koud.

BBQ Schijndel | barbecue schijndel
Barbecue Schijndel

Welke BBQ manieren zijn er?

Er zijn verschillende soorten barbecues. Gas is snel warm en geef weinig rook, maar is ook duurder in aanschaf. Bovendien krijgt u met een gasbarbecue niet de typisch rokerige smaak aan uw gerechten. Briketten hebben tijd nodig om goed warm te worden maar koelen ook langzaam af. Hierdoor kunt u barbecueën met een lange constante temperatuur. BBQ’en met houtskool is ook mogelijk. Houtskool verliest zijn warmte snel, maar geeft wel een lekkere rokerige smaak. Een combinatie van briketten en houtskool is ook mogelijk. 

Snelle start

Voordat briketten en houtskool op temperatuur zijn, bent u al snel heel wat tijd verder. Wanneer de temperatuur goed is, is gemakkelijk te zien aan de kolen. Wanneer ze helemaal grijs zijn en een soort aslaag om zich heen hebben kan het barbecueën beginnen! Geen zin om te wachten? Versnel het proces dan met een brikettenstarter. Deze schoorsteen-achtige houder maakt de briketten extra snel warm. In maximaal een half uur zijn uw briketten klaar om te gebruiken!

Extra smaak toevoegen aan uw barbecue

Bent u fan van de typische BBQ smaak? Dan kunt u deze gemakkelijk versterken door houtsnippers met rooksmaak of vuurkruiden te gebruiken.

Verdelen

Gaat u meerdere soorten vlees of groenten tegelijk op de barbecue leggen? Dan is het slim om al het vlees en groenten in even grote stukken te snijden. Zo is alles tegelijk klaar!

Marineren

Natuurlijk kunt u bij Slagerij Dennis van de Ven vlees halen dat al heerlijk is gekruid of gemarineerd. Gaat u zelf aan de slag? Houd dan rekening met de volgende tijden:

  • Kip en varken: 3 uur
  • Rund en lam: 5 uur
  • Vis: 1 uur (met huid 2 uur)
  • Groenten: 1 uur

Aanmaakblokjes

Plaats aanmaakblokjes altijd onder de briketten of het houtskool. Aangezien de warmte omhoog gaat heeft het geen zin om ze op de briketten te leggen.

Welke kruiden gebruiken?

De mogelijkheden voor het kruiden van uw BBQ vlees zijn eindeloos. Bij Slagerij Dennis van de Ven adviseren we u graag over lekkere recepten. Welke kruiden passen bij welk vlees?

  • Vis: dille, citroen, koriander, peterselie, bieslook en tijm
  • Rund: dragon, mosterd, rozemarijn, salie en tijm.
  • Varkensvlees: komijn, koriander, rozemarijn, salie en tijm.
  • Kip: bieslook, basilicum, foelie, laurier, oregano, paprikapoeder en peterselie.

Voor meer ideeën bent u van harte welkom in de winkel!

Citroen

Gaat u vis bakken, maar heeft u daarna nog zin in een stukje vlees? Wrijf het rooster dan in met een citroen om de smaak van de net gebakken vis te neutraliseren. Hierna kunt u verder met het bakken van vlees of groenten.

Weg met de vorken

De grootste fout? In het vlees prikken met een vleesvork! Hierdoor gaat al het vocht verloren en wordt het vlees minder sappig. Een spatel of tang om het vlees te draaien is een beter idee.